divendres, 23 de gener del 2015

Les fites

Fita lleugerament enfarinada
Tot caminant per la muntanya és fàcil trobar petits munts de pedres. És a dir, pedres agrupades les unes sobre les altres, generalment en forma piramidal, sense ordre concret i amb mides variables. Aquests munts són fites. Les fites marquen el recorregut d’un camí. Així doncs, quan en alguna ruta per la muntanya ens trobem una fita, generalment, si agafem la direcció d’aquesta fita i seguim el camí, anirem trobant altres fites que ens marcaran el sender o camí a seguir i que ens duran en algun indret concret. A vegades, s’utilitzen per marcar dreceres de camins més llargs, o bé el recorregut per anar a fonts, masos... En fi, ens marcaran rutes menys rellevants que ens faran conèixer indrets de la muntanya, probablement més inhòspits.
Aquestes fites com a petits munts de pedra són molt freqüents en els nostres boscos. Tanmateix, de fites n’hi ha de molts tipus, de fet, qualsevol marca sobre el terra no deix de ser una fita i, si bé és cert que la majoria són de pedra, aquestes poden ser més treballades que un simple munt de pedres, doncs, també poden ser de metall, fusta o ciment.
A la part més elevada sobresurt una petita fita
que marca el límit del Bosc de Poblet
Fita que marca el límit
entre Montblanc i l'Espluga



La funció principal i històrica de la fita, no és només la de marcar camins, senders i dreceres que ens duran en algun punt concret de la muntanya. Bàsicament han servit per marcar els límits municipals, propietats o altres àmbits geogràfics com per exemple, el Bosc de Poblet.
Darrerament, el terme s’omple d’aquestes fites fetes per petits munts de pedra. Certament, són molt necessàries per trobar petits senders o perquè ens marquin el camí a seguir per anar en un indret concret. Tanmateix, són innecessàries en camins principals o ben senyalitzats. Per posar exemples clars, les fites són necessàries per marcar el sender que ens durà a la Font de la Mare de Déu, però són innecessàries al camí que ens dur a l’ermita de Sant Joan.

Així doncs, gràcies a les fites s’han delimitat determinades zones i propietats, per bé que actualment la seva principal funció s’utilitza per marcar camins i senders. 

Exemples d'altres fites: