dimecres, 1 d’abril de 2015

Les altres ermites de Montblanc

Si ara ens preguntéssim quantes ermites hi ha a Montblanc, fàcilment, tots respondríem que dues: Sant Josep i Sant Joan. I certament ho encertaríem. Tanmateix, arran d'una conversa en la reinauguració de l'ermita de Sant Josep, després d'una merescuda restauració, vam constatar que el terme de Montblanc hi trobem altres edificacions religioses. Fem-ne una breu ressenya i localització.

La que es troba en un millor estat de conservació, és l'antiga església de Sant Salvador de Prenafeta. Es troba situada a l'antic poble de Prenafeta, a la serra de Miramar, en el camí de Prenafeta al Tossal Gros, proper a les restes de l'antic castell.
És original del segle XIII i va ser abandonada, com el poble, al segle XVIII. En el seu entorn encara trobarem restes de l'antic municipi abans de traslladar-se en una zona més oberta al peu de la muntanya. L'església és d'una sola nau. Actualment es manté en peu amb el portal originari.

Antiga Parròquia de Sant Salvador de Prenafeta
Interior de Sant Salvador

En segon lloc, trobem Sant Domènec. És una capella o ermita del molí de Figuerola. Es localitza fàcilment, a la carretera de la Riba a Farena, situat a la riba esquerra del riu Brugent, annexa al molí anteriorment anomenat, passat el molí del Jan, en el meridià de les Garrigues.
L'ermita o capella es troba adossada al molí, d'uns 40 m² amb porta d'arcada i rosetó. Actualment, es troba en mal estat i ja només es mantenen en peu les parets.

Capella o ermita de sant Domènec

Interior de Sant Domènec


En tercer lloc, tenim de Sant Pere del Pinetell. Si seguim el camí de Montblanc a Barberà, quan ens trobem en paral·lel a l'àrea de servei però a l'altra banda de l'autopista, trobarem les restes d'aquesta construcciPodira ser del segle XIII o al segle XIX ja es trobava abandonada. Es pressuposa que aquesta construcció podria haver estat l'església de sant Pere del Pinetell. Però aquesta hipòtesi presenta molts dubtes i més aviat sembla que es tracta d'una torre defensiva de l'antic poblet del Pinetell. La construcció té un caire semicircular i, actualment, ja només es troben part de les parets i una petita entrada.

Restes de Sant PereFinalment, ens cal recordar altres ermites que es troben en un bon estat, dependents d'altres pedanies de la Vila. Per exemple, hi tenim Santa Anna de Montornès, la qual pertany al terme de Prenafeta i, per tant a Montblanc, però cal tenir en compte que depèn de la Parròquia de Barberà de la Conca. Si bé és cert que fa poc temps només hi restaven les parets, actualment, es troba en un molt bon estat de conservació, gràcies a l'impuls del Plebà de Montblanc, mossèn Albert Palacín.
A Lilla  el 1996 es va construir la petita ermita de Sant Fructuós composta per un absis i una nau representada pels pins que actuen com a columnes i una volta que és el cel.
A la Guàrdia dels Prats hi trobem, des del segle XIII l'ermita de la Mare de Déu dels Prats que fou un convent i santuari en el qual hi habità Sant Pere Armengol.  


Així doncs, al terme de Montblanc, trobem cinc ermites com són Sant Joan, Sant Josep, Santa Anna (Prenafeta), Mare de Déu dels Prats (la Guardia P.) i Sant Fructuós (Lilla) que es troben en un molt bon estat, gràcies a l'impuls de l'ajuntament, la parròquia o bé al voluntariat, com en el cas dels ermitans de Sant Joan. I també, comptem amb 3 construccions més, en un estat ruïnós o preruïnós que el futur decidirà el seu destí. Aquí només deixo constància de quatre pinzellades que un dia caldrà precisar.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada