dijous, 20 de juny de 2013

Roca de la foguerada, mirador de Sant Joan

Ara que ens trobem en vigílies de Sant Joan, al nostre poble és sinònim, per a molts, de celebració a l'ermita que duu al mateix nom.
Des del 1416 hi ha documentació de l'emblemàtica ermita montblanquina per la presència de la princesa Elionor d'Urgell, per bé que molt probablement anteriorment ja trobéssim la presència de l'ermita, motiu pel qual, la princesa catalana es va exiliar en aquest espai ja conegut.
Un dels espais més singulars d'aquest espai és el mirador des del qual es tenen unes impressionants vistes a la Conca de Barberà, en bona part de les poblacions: Montblanc, Barberà, Pira, Espluga de F., Sarral, Blancafort, Solivella, La Guàrdia... A més, en dies clars es poden veure serres tan destacables com Montserrat i el Pirineu amb els cims ben blancs. Un mapa ens ajudarà a conèixer l'entorn que ens rodeja.
Canvi de senyera a les vigílies de Nadal
En aquest mateix mirador hi trobem una senyera, símbol de la nostra nació i dels nostres anhels de llibertat. De fet, aquesta ermita sempre s'ha relacionat amb el catalanismes per haver, potser , acollit la princesa catalana. Aquesta senyera, es canvia dues vegades l'any, per la diada de Sant Joan amb el cant dels Segadors i el dissabte abans de Nadal.
També podrem trobar un llibre on podrem escriure allò que voldrem, amb la comarca de fons per una millor inspiració.
L'arranjament d'aquest espai, així com els canvis de senyera són gelosament realitzat pels ermitans de Sant Joan, els zeladors de l'ermita i l'entorn.
Aquest mirador, el trobem en una roca de saldó de color vermellós. Aquesta roca, és la mateixa que fa de pared i sostre de l'ermita que s'allarga fins aquest punt. Aquesta roca és coneguda com a Roca de la Foguerada ja que des de temps antic a la nit de Sant Joan, s'hi encenia una foguera que era el senyal per encendre les altres fogueres de la Conca. Aquesta tradició encara s'ha mantingut fins avui, per bé que enlloc d'encendre una foguera s'il·lumina tota l'ermita.
Roca de la foguerada
Així doncs, aquesta revetlla de Sant Joan fixeu-vos com s'il·lumina l'ermita i, si l'endemà hi pugeu, quan contempleu les vistes del mirador compteu amb la història que es desprèn de la Roca foguerada, l'ermita i aquest envejable entorn.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada