dilluns, 10 de febrer de 2014

Mas de Mateu (II)

A continuació us mostro la segona part de l'escrit sobre el Mas de Mateu que tracta sobre el propi mas i altres elements singular.
Detall del mas
Segons podem llegir al llibre Els masos de Rojals de Josep M. Contijoch i Vicenç Bayona, el mas de Mateu és un clar exponent de mas balmat present a les Muntanyes de Prades ja que tenia la pared de darrere i una pared lateral aprofitades pel redós de la muntanya i part de la teulada també és protegida per la pròpia muntanya. A més del mas, trobem dues unitats més, una de menor que ben podria ser el corral. És un molt bon exemple les masos de les nostres muntanyes.
Es troba prop dels 1000 metres d'altitud, als peus de la mola d'estat a l'extrem sud-oriental, del terme de Montblanc a tocar de la Mola roquerola.
Avui el mas es troba en un estat d'abandó total on la vegetació s'ha apoderat del mateix per bé que, encara, es mantenen les parets i part del sostre.
Com la immensa majoria dels masos de de les muntanyes de Prades, el Mas de Mateu va ser abandonat a la meitat del segle passat, probablement entre els anys 40 i 50.
Segons l'esmentat llibre de Contijoch i Bayona, els actuals propietaris del mas habitarien a l'Espluga de Francolí.

Font de Mas de Mateu
A les proximitats del mas trobem dos elements singulars més, que ens enriquiran la ruta. En primer lloc una font, que raja permanentment. La trobem al camí dels Cogullons al mas Roquerol al trencall del caminoi que ens duu al mas de Mateu.. Aquesta font, situada a uns 980 metres d'altitud ha estat la de major anomenada a la zona. A més, també hi trobem una bassa gran annexa (potser per fer-hi gel). És una zona amb teixos i grèvols de gran valor a les nostra contrades, també hi podem veure alzines, pins i algun faig. A més, completament cobert de vegetació, trobem un important pou de gel on hi trobem una fàcil combinació d'aigua (de l'esmentada font) i fred ( prop dels 1000 msnm).
 
Imatge d'un teix


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada