dijous, 3 d’abril de 2014

Mas d'en Ramon Bessó (I)Un dels elements més rellevants de les muntanyes de Prades és la presència de pintures rupestres, les quals van ser declarades Patrimoni Mundial de la Humanitat l'any 1998. També Montblanc compta amb pintures d'aquesta tipologia.
Per molts, Montblanc és conegut pel patrimoni medieval que es triba a vila. I és cert. Però tenim un poble envejable i, justament un dels propòsits d'aquest bloc, és mostrar altres elements d'aquest Montblanc amb un patrimoni tan variat i extens. Segurament no es pot comparar el Palau dels Alenyà amb el Mas d'en Carles, les muralles amb marges de pedra seca o els arcs del carrer de la Plebania a les fonts de la Vall. Rectifico, no es pot comparar. Però no deix de ser un patrimoni a preservar, amb un cert valor i amb una estima gens menyspreable   que donen un valor afegit a l'extens patrimoni montblanquí.
De tot el que s'ha dit, l'únic que possiblement tingui un valor reconegut més enllà de l’àmbit personal són les esmentades pintures rupestres. No són pas un element menor, mostra d'això és el fet que han estat declarades Patrimoni de la Humanitat com a part de l'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani de la Península Ibèrica.
En aquest article ens fixarem amb les pintures que trobem al mas d'en Ramon Bessó. En primer lloc, parlarem i localitzarem aquest mas amb la balma on trobem les pintures i, posteriorment, parlarem pròpiament de les pintures.
Per arribar al mas d'En Ramon Bessó ho podem fer per diversos camins, però el més fàcil és seguint el camí de les aigües. Aquest camí l'agafem a dalt del camí de La Coma on hi ha la bassa dels bombers (es troba darrera la serreta de Sant Josep, entre La Vall i La Canal). El camí de les aigües és el que té un cadenat que podem passar per un costat. A la seva dreta trobaríem la pista que puja a La Pasquala i Sant Joan. És un camí ample, el principi amb pujades marcades, tanmateix, una vegada haurem passat una segona bassa dels bombers, només ens quedaran un parell de pujades fortetes i el camí se’ns farà més planer. El seguim sense pèrdua, contemplant un paisatge meravellós. A l'esquerra ens quedarà tota La Vall, a la dreta tots uns roquers impressionants. A més, al llarg del camí veurem restes de masos (Solé) i fonts (racó de la Solana, Pi...). En total uns 6 quilòmetres de gran bellesa.


Imatge de Roquers, a la solana de la Vall
Imatge d'una de les fonts del camí de les aigües

En un moment donat, i quan haurem passat unes boniques fonts ja podrem contemplar el Mas d'en Llord, l’únic que es troba en peus a la zona i recentment rehabilitat, poc després deixarem, a la dreta, el mas d'en Pepet amb un corral a la balma i una font que ens quedarà a la dreta del camí amb una bonica bassa.
Si seguim el camí uns 500 metres més, a la mateixa banda dreta trobarem el mas d’en Ramon Bessó a gairebé 900 metres d'altitud, al marge esquerra del barranc del Mas d’en Llord. A més, ara hi ha una caminet arreglat que ens portarà davant mateix del reixat que protegeix les pintures i des d'on contemplarem les restes del mas, actualment només resten en peu les parets laterals.
El mas al gener del 2013

El nom de Ramon Bessó, probablement prové de que justament deuria ser un germà bessó. El Nomenclàtor de 1860 el defineix com una masia amb 2 edificis de 2 pisos, més una barraca. Formava part de l'antic terme de Rojals.
Aquesta ruta es pot complementar en una multitud d'opcions diferents i és que aquesta zona del barranc del Mas d’en Llord és excepcional, a banda dels dos masos citats, amb una gran quantitat de fonts, a més, d’altres elements i camins que poden fer-nos passar una molt bona matinal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada