diumenge, 21 d’abril del 2013

La Tossa (II)

Avui reemprenc el fil de la Tossa amb la segona part.
Per la Tossa hi passen dos senders de gran recorregut. El GR171 que travessa l'interior de Catalunya i passa per diversos punts de la Conca com Forès, Vimbodí, l'Espluga i Montblanc cap a Rojals i les Tres Creus per passar cap al Baix Camp. El seu pas per l'Espluga i Montblanc travessa pel peu de la Tossa. En aquest punt també hi passa el GR175, el sender de la Ruta del Cister, provinent de Poblet al seu pas per l'Espluga, Montblanc i cap a Figarola del Camp per anar cap a Santes Creus.
També hi té pas, en les seves proximitats el camí de Sant Jaume.

Els camps que s'estenen al peu de la Tossa a la partida de l'Estepar o les pròximes com l'Amalguer encara avui es troben, en bona part conreats de cereal, ametllers, vinya i ametllers, formant un autèntic paisatge agroforestal. Ara bé, gairebé a tota la Tossa, com els tossals propers, es troben totalment coberts de vegetació, per bé que en un passat van ser, com bona part de les nostres muntanyes, conreats.
Les restes d'aquesta explotació del passat són evidents encara avui amb marges de pedra seca, amb restes d'arbres fruiters, petites construccions hidràuliques i, fins i tot, d'alguna barraca de pedra seca i les restes que ens queden del mas de Valero, entre d'altres.
Mas d'en Valero

Antics marges de pedra seca

Quan ens hi passegem veiem l'abruptesa que hi ha, des del desnivell, a les pissarres que, a voltes, ens recorden a petites tarteres. La vegetació és poc important, per bé que cada any és més abundosa cosa que ens dificulta la seva intrusió. Entre la vegetació trobem pocs arbres, bàsicament pins i alzines. Hi ha una
Marges i restes d'arbres fruiters
nombrosa vegetació arbustiva com el garric, l'estepa blanca, la ginesta, el matabou, el bruc d'hivern o l'argelaga. A més, trobem diverses plantes com la farigola, el romaní, l'esbarzer o l'arítjol. Per la tipologia de les plantes farem bé d'agafar pantalons llargs i bon calçat -com és bo d'anar sempre per aquestes muntanyes- per evitar les esgarrinxades.
Vistes a la Tossa i Montblanc

És un indret amb vistes molt boniques. Just abans d'arribar al mas d'en riba trobem un sender que s'endinsa cap aquest indret (tan sols uns metres), des del seu peu, al costat del barranc, podem veure l'ermita de Sant Joan agafada des del mirador i bona part dels singles (aquesta és la imatge de portada del bloc). Des dels cims de la Tossa o al tossal del sègol trobem, des d'una banda, una bonica vista de Montblanc i una part de la Conca (Miramar, Barberà, Sarral...), mentre que de l'altra banda del Tossal del sègol, tenim uns vistes impressionants sobre el barranc de la Santíssima Trinitat que ens queda totalment davant i de part de les muntanyes de Prades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada