divendres, 26 d’abril del 2013

Els vèrtexs geodèsics

Els vèrtexs geodèsics són senyals que indiquen una posició exacta i que forma part d'una xarxa de triangle amb altres vèrtexs geodèsics. En moltes ocasions estan formats per un cilindre de 120 centímetres d'altura i 30 de diàmetre sustentat en una base cúbica de formigó, tot això pintat de blanc. Normalment estan en llocs alts i aclarits per a poder veure altres punts, és per això que sol haver-hi unes bones panoràmiques des d'ells.
Vèrtex geodèsic al costat de la torre de vigilància al Tossal Ras (1087msnm)


La seva funció és la creació de l'esmentada xarxa de triangles que ajuden a la configuració de la topografia que realitzen els topògrafs a partir de la geodèsia, ciència que estudia la forma de la Terra. La representació habitual és com una esfera. En realitat, però, té més forma d'el·lipsoide (o sigui una esfera aixafada pels pols), o millor dit un geoide, una superfície teòrica de la Terra en tots els punts de la qual la direcció de la gravetat és vertical.
Vèrtex geodèsia a la Mola dels quatre termes (1.117,7)
















Vèrtex geodèsic al Tossal de la Baltasana

Per tant, la geodèsia necessita aquests vèrtexs per poder, a partir de la triangulació, la configuració dels mapes amb la major precisió possible, esquivant les irregularitats del terreny.
Els vèrtexs geodèsics es cataloguen en categories de 1r ordre on els vèrtexs estan separats en 40 quilòmetres,. Les de 2n ordre els separen 20Km. Finalment, les de 3r ordre les separa entre 4 i 5 kms.
Un exemple d'utilització, és quan un topògraf pot situar les coordenades del projecte de construcció d'una futura carretera instalnat sobre el vèrtex un GPS.
El GPS, aleshores, calcula les correccions que s'obtenen de restar les coordenades que ofereix el GPS amb les del vèrtex, enviant-les a un GPS mòbil que està oferint coordenades d'altres punts. La qüestió és que, si no existissin els vèrtexs geodèsics, la cartografia tal i com la coneixem avui en dia tampoc existiria.
Vèrtex geodèsic a l'avinguda Doctor Folch
A Montblanc trobem vèrtexs geodèsics a punts elevats com el Tossal Ras o a la Mola dels 4 termes. Però també en trobem d'altres, que els podem veure en forma de botó platejat, per exemple, al mirador de l'ermita de Sant Joan, si us hi fixeu bé el trobareu.
Però també en trobem al mateix poble com el pla de Santa Bàrbara i en carrers com a l'avinguda dorctor Folch, al carrer Dacota... Tots aquests són punts secundaris.
En els mapes els trobareu indicats amb una forma de triangle amb un punt al centre.

1 comentari:

  1. Molt bon article, molta gent es pregunta què són els botonets que hi ha al terra de molts pobles i ciutats. Aquí en tenim la resposta.
    Petonets

    ResponElimina