dimarts, 9 d’abril del 2013

La Tossa (I)

Vull començar el primer escrit amb una àrea situada en una de les primeres estriacions de les muntanyes de Prades en el seu sector més nord oriental, al nord est del nucli de Montblanc: La Tossa.
Per arribar-hi podem situar-nos al portalet de la Serra i tot deixant a la dreta la pujada de la Serra, passem per sota l'arcada de l'aqüeducte que portava aigua fins el monestir de la Serra. El camí segueix tot recte, on la pujada es va fent evident. Al cap d'un 700 metres trobem un important revolt cap a la dreta, tot deixant el camí que puja a Sant Joan a l'esquerra. Aquest era el camí històric pel qual es pujava a l'ermita. 
Pont del diable
Si seguim per la pista de la Tossa passarem per sobre del barranc de Sant Joan pel pont del diable el qual té un sol ull, els laterals estan bastits a partir de carreus, mentre que la volta és de maons i argamassa, fruit de reconstruccions posteriors. A partir d'aquest punt, tot el que ens queda a l'esquerra és la partida de la Tossa, on resalta un primer tossal que és, pròpiament, el de La Tossa. Si seguim el GR, el camí se'ns dividirà en dos un a la dreta (encimentat) i el de l'esquerra que hem d'agafar, tot passant a tocar de la bassa dels bombers. Si seguim, al cap d'uns 200 metres travessem el barranc de la Tossa i davant mateix ens trobem al mas d'en Riba. Si continuem el camí, que torna a pujar amb més força ens trobarem, a l'esquerra el bosc de la Tossa fins a una forta baixada que ens portaria a la carretera de la Trinitat.

Imatge de Sant Joan des del barranc de la Tossa
El tossal de la Tossa es troba entre els barranc de Sant Joan i el barranc de la Tossa, el qual és un barranc de curta llargada, de poc més de 2,5 quilòmetres, per bé que amb un desnivell marcat, ja que passa des d'uns 700 metres d'altitud fins a la desembocadura a uns 350 metres, per tant, amb una pendent mitjana de -15%, amb punts molt superiors, especialment a les parts més altes. Les aigües que conformen el barranc les trobem en les proximitats de l'ermita de Sant Joan, a la zona nord oest, i desemboca directament al riu Francolí a la partida de l'Estepar. Es troba entre els barrancs de la Santíssima Trinitat, al terme de l'Espluga, i el de Sant Joan.
Imatge de pissarres
El barranc, com bona part de la Tossa, estan composts de pisarres paleozòiques, el sòcol vertader de les muntanyes de Prades que es fa molt evident i singular en aquest espai, a les parts més baixes trobem materials del mesozoic i, a la plana, del cenozoic.
El punt més alt de la tossa es troba a 545,6 metres sobre el nivell del mar a les coordenades 41º 22´40.57´´ N, 1º 8´7.027´´ E.
La Tossa des del Tossal del Sègol
D'aquesta àrea també destaca el Tossal del sègol d'una orografia singular i una altitud màxima de 676,5 metres.

Més endavant publicaré una segona i una tercera part on veurem altres aspectes d'aquesta zona com la vegetació, le activitats del passat o les fonts que hi podem trobar. Per acabar, només remarcar que és una zona molt propera a Montblanc, encara que un pèl desconeguda, especialment les zones més frondoses. Hem de tenir present que des del portalet de la Serra hi arribarem amb menys de dos quilòmetres.

3 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Al pont de la fotografia jo el coneixia com a Pont de les Bruixes. Pot ser que tingui ambdues denominacions?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Realment, el pont de les Bruixes es troba a la partida de les Taleveres. Però és cert, que a vegades s'anomena, també a aquest, com de les Bruixes.

      Elimina